Natuur en Biodiversiteit

Op de Leef en Groei Hoeve besteden wij veel zorg en aandacht aan biodiversiteit, inheemse planten, bomen en struiken en een rijk bodemleven. Dit past bij de peiler Care for the Earth van de permacultuur visie, alsook Care for the people, verblijven in de natuur heeft vele gezondheidsvoordelen. Bovendien vanuit de Ubuntu gedachte : ik ben, omdat wij zijn, omdat de aarde is, zijn we niet alleen onderdeel maar ook afhankelijk van de natuur om ons heen.

Ron Janssen (http://ronjanssen-elv.nl/) heeft ons geholpen met het maken van een landschapslan waarbij zoveel mogelijk inheemse aanplant wordt gedaan, om zo een fijn leefklimaat voor insecten, vogels, wilde- en onze dieren te creëren. Het volledige landschapsplan is te zien op onze website.

Ook is er een natuur inclusieve moestuin en gaan we een voedselbos aanleggen voor eigen voedselvoorziening en onze overvloed delen of verkopen in een klein boerderijwinkeltje. De nadruk ligt hier op gewassen die meerdere jaren mee gaan. Bloemen en groentes groeien tussen elkaar om zo een natuurlijke plaagbestrijding te zijn (lieveheersbeestjes vinden bladluis heerlijk) en tegelijker tijd is er dan gevarieerd voedsel voor de bijen en andere insecten die zorgen voor bestuiving.

We zien de mens als onderdeel van de natuur en het meewerken in de tuin of in de dierenverzorging zorgt voor sociale en helende momenten.

Een van de uitgangspunten is om een educatie plek te zijn waar we laten zien hoe we als mensen samen kunnen werken met de natuur en dit ook doorgeven aan jongere generaties. We werken dan ook samen met lokale natuur educatie organisaties.

Het hele jaar door is er vanalles te oogsten en plukken, zo komt er een meterslange plukhaag waar voor iedereen wat te halen valt.

We leven met de seizoenen en volgen het ritme van het jaar.