Updates aan onze crowdlenders

Nieuws en updates

Lieve crowdlenders,
Wat is er een hoop gebeurd de afgelopen tijd en wat is het ongelofelijk nodig om jullie een goede update te geven.
Warme groeten uit Maasbree
Elly, Sander, Willem, Wouter, Mariska, Roos, Cato, Wien

Buiten samen eten
wonen op de hoeve

Wonen op de Leef en Groei Hoeve 
De afgelopen tijd heeft in het teken gestaan van verhuizen, en het is zover.. we wonen nu allemaal op de Leef en Groei Hoeve! We wonen in 3 tijdelijke woonunits die naast de boerderij geplaatst zijn. We zijn momenteel nog druk bezig met de aansluitingen regelen, we zijn aan het onderzoeken hoe we dit met (tijdelijke) helofytenfilters kunnen doen voor het grijswater. We zijn allemaal ondertussen wel geland en ook de kinderen genieten enorm van het wonen op de boerderij.
Het is een heerlijke prachtige plek die de verbinding met jezelf, de ander en de natuur als vanzelf ondersteunt. We genieten van het samenleven op deze mooie plek, vanuit vrijheid verbonden en de kinderen brengen ontzettend veel leuke ideeën en moties mee die maken dat we allemaal ‘spelen’. 

Hart en Ziel Huisjes
De komende weken staan vooral in het teken van het opknappen en klaar maken van de 3 Hart en Ziel Huisjes, die ook al in deze tijdelijke fase een plekje hebben gekregen achter de oude grote schuur op een mooie plek. Zowel de buitenkant als binnenkant worden opgeknapt zodat we ze vanaf 1 oktober kunnen gaan verhuren. De aanvragen stromen binnen, het is enorm mooi om te ervaren dat we met de mogelijkheid voor tijdelijk wonen (max 6 maanden) op de Leef en Groei Hoeve voor veel mensen iets mogelijk maken waar ze naar op zoek zijn. De aanvragen zijn heel divers, een scheiding, een burn-out, iemand die tijd overbrugt om haar tiny house te gaan bouwen, mensen die willen ervaren of zelfstandig wonen een optie is voor hun kind, het voelt heel waardevol om ze een tijdelijke plek te kunnen bieden. Zoals één van de geïnteresseerden aangaf: ‘Dat dit bestaat! Zo’n mooie plek waar ik mag meedraaien en tot mezelf kan komen’. 

De Boerderij/de natuur 
Is een prachtige plek om in verbinding met de aarde, te bouwen aan een plek waar we zelfvoorzienend kunnen leven. Bij elk besluit qua inrichting en gebruik nemen we de vragen mee: is het goed voor mij/ons, de ander(omgeving) en de aarde? Momenteel zijn we bezig met een mooi ontwerp voor een track voor de paardjes die mooi gecombineerd kan worden met voedselbos, poel en bloemenweide. We zijn een composthoop gestart en plannen worden gemaakt voor loopeendjes (die we kunnen trakteren op een feestmaal slakken) en kippen. We hopen deze winter nog wat te kunnen eten uit de eigen tuin. We genieten enorm van de aanplant die er al was, zoals de pruimenboom, aalbessen, bramen, krentenboom en vele kruiden. We hebben besloten om ⅔ van de wei te laten hooien en op ⅓ alle rijke kruiden, grassen en bloemen te laten staan. Het biedt een leefomgeving voor vele insecten en dieren en een mogelijkheid voor ons om de kruiden te oogsten. 

Besluitvorming en samenwerking
Dat onze manier van besluitvorming een gewoonte begint te worden is mooi te zien aan de kinderen. Afgelopen Klus-Dag kwam er een mooie spontane motie voor het opzetten van het zwembad waar dmv betrokken besluitvorming een besluit over kwam. We werken met motie formulieren, iedereen kan een motie indienen, ook de bewoners van de Hart en Ziel Huisjes straks of gast/bezoekers. Het motieformulier wordt ingevuld met een compleet en positief geformuleerd voorstel en beargumentering. Vervolgens worden deze in ons Hoeve Overleg behandeld dmv een beeldvormende, meningvormende en consent ronde. Het is enorm genieten hoe we hierdoor redelijk snel en gemakkelijk belangrijke besluiten nemen en echt ieder lid zich gelijkwaardig verantwoordelijk voelt. De afwisseling in gespreksleiding, indienen van moties of onderzoeken van een onderliggende waarde bij een bezwaar verloopt evenwaardig en we zitten in een positieve cultuur om te denken in voorstellen, wat wél ipv wat niet. De aanwezige van de afgelopen Klus Dag benoemde het als heel inspirerend om op deze manier met elkaar besluiten te kunnen nemen. Het feit dat we met 5 volwassenen en 3 kinderen zijn maakt dat we veel ruimte ervaren in de overleggen.

Aankoop, vergunningen en financiering
We zijn momenteel hard bezig, met terugwerkende kracht, met de vergunning voor de tijdelijke fase en allerlei voorbereidingen aan het doen voor de bouwvergunning van de boerderij. Deze eerste verbouwing zal in het teken staan van 3 huurhuizen in de boerderij en 4 definitieve hart en ziel huisjes. Daarnaast hebben we goed nieuws, we zijn ook hard aan het werk om alles op een rij te krijgen zodat de GLS Bank nog voor December in zal stappen en we het restbedrag van de aankoop kunnen gaan betalen aan de vorige eigenaren en de boerderij volledig in eigendom van de vastgoedvereniging ‘de Leef en Groei Hoeve’ komt. 

Nieuwe Crowdlendactie 
Het goede, bovenstaande nieuws, betekent dat de aankoopfase die we in eerste instantie geschat hadden op 1-2  jaar al voor December af zal lopen! En dat de huidige crowdlendactie omgezet zal worden die nodig is voor de definitieve bouwfase en exploitatiefase, waarbij het mogelijk wordt om het huidige crowdlendbedrag om te zetten in een nieuwe actie, we hopen natuurlijk dat jullie ook daar allemaal weer aan meedoen, we zullen jullie hier allemaal tijdig over berichten.
We kunnen niet benadrukken hoe dankbaar we zijn voor jullie vertrouwen en inleg zodat de vereniging de aanbetaling voor de boerderij heeft kunnen doen en er voor altijd 3 vaste en 4 tijdelijke huur huizen beschikbaar zullen blijven op deze prachtige plek. 

(Lokale) samenwerkingen
We worden heel blij van allerlei samenwerkingen die aan het ontstaan zijn. Regelmatig wandelt er iemand door de poort met een idee of om zich voor te stellen, ontvangen we mailtjes of gaan zelf het contact aan. Zo hebben we contact met een lokale bijenhoudster, hebben we na de vakantie een afspraak met een vrijwilligersorganisatie in Maasbree en wordt er wellicht binnenkort een permacultuur weekend georganiseerd op onze plek. We openen graag de poort voor alle personen, verenigingen en organisaties die iets willen betekenen op het gebied van de verbinding met jezelf, elkaar en de aarde, voel je vrij om met een suggestie of voorstel te komen. We zijn ook bijzonder blij met de mooie fair share samenwerkingen die ontstaan. Zo maaide de buurman onze weide zodat hij hooi voor de paarden heeft en krijgen wij van hem weer een mooie hooiruif. 

Klusdagen
Elke zaterdag is het Hoeve-Klus-Dag , we hebben er nu 3 gehad. En het zijn echt feestjes! Heerlijk om samen aan de slag te zijn in en om de boerderij en om dit te doen met oude bekenden of nieuwe mensen. We krijgen veel mailtjes en vragen van mensen die ook een initiatief willen starten of gestart zijn, we nodigen ze uit op de klusdag, we steken samen de handen uit de mouwen en er is ruimte voor hun vragen en uitwisseling. Maar ook mensen die op zoek zijn naar een een inspirerende, gezellige dag, mensen uit de buurt, geïnteresseerden voor de Hart en Ziel Huisjes, of vrienden en familie. Er is een hoop werk te verzetten en wat is het fantastisch om elke keer te ervaren hoeveel we hebben gedaan aan het einde van een Hoeve Klus Dag. 

Feest!!
Op Zaterdag 25 September openen we de poorten en is het feest! Het belooft een mooie dag te worden en we hopen jullie allen daar te ontmoeten,  en persoonlijk te kunnen bedanken. De uitnodiging zal volgen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief die 6 keer per jaar verschijnt of je kan ons ook volgen op facebook.

Reacties uitgeschakeld voor Nieuws en updates