Circulair bouwen en leven

In Februari 2023 wonnen wij het kringlogo voor het meest circulaire burgerinitiatief van Limburg. Voor ons is denken in cirkels de basis, in de natuur is geen afval. Ons uitgangspunt is om gesloten cirkels te krijgen op alle gebieden van ons initiatief.

Een aantal daarvan:

Het hemelwater wordt gebruikt voor toiletten, wasmachines en besproeiing van onze moestuin.

Ons grijs en zwart water wordt daarna gefilterd door een helofyten filter, en gaat de aarde weer in. Zo gebruiken we het water en gaat het toch op dezelfde plek de grond weer in.

De mest van onze dieren en ons eigen groente en fruit afval gaat naar de gezamenlijke composthoop, deze compost wordt weer gebruikt op de moestuin.

In de composthoop komt een ringleiding die aangesloten wordt op ons collectieve verwarmingssysteem en de warmte van de compost levert warmte voor de boerderij.

Er komt een collectieve biomassa ketel, hiermee stoken we met biomassa afval van ons eigen terrein en uit de omgeving warmte voor de huizen en maatschappelijke ruimtes.

De verbouwing van de boerderij vindt plaats met ofwel 2e hands ofwel circulaire bouwmaterialen.

De ‘nieuwe’ dakpannen komen als restpartijen van verbouwingen in de buurt, of als tweedehands van boerderijen in de omgeving.

Restmaterialen van de verbouwing worden gebruiken als klusmaterialen in onze maatschappelijke werkplaats.

We helpen als vrijwilligers bij het onderhoud van bos inde buurt en in ruil daarvoor is er een wilgenhaag van het snoeiafval aangeplant waar wij weer biomassa vanaf halen door ze te knotten.

Ook op sociaal gebied leven we circulair, we stellen onze boerderij open voor verbinding en in ruil helpen deze mensen in onze tuin, bij de klussen of evenementen.

En zo helpen alle bewoners elkaar, dit is ook een circulairsysteem. De een helpt de ander met een lekke band, diegene kookt voor de buurvrouw, die past weer op de kinderen enz.

Er is een gesprek geweest om meel van een lokale biologische boerderij te gebruiken en hiervan broden te bakken in het historische bakhuisje voor bewoners en omgeving.

Ook in onze financiering hebben we nagedacht over circulairiteit, zo gaat bij de crowdfunding de rente terug naar de particuliere investeerders of naar de (non profit) projectpartners waar ze voor gekozen hebben.

Statutair is vastgelegd dat als over dertig jaar onze rente en aflossing zijn afbetaald blijft onze huur gelijk, maar omdat we geen winst maken met ons project gaat de overwaarde op dat moment naar nieuwe sociale woon initiatieven die aan het opstarten zijn of een financiële bijdrage nodig hebben.

We zien ons gehele terrein als een circulair systeem waar mens en dier samenwerkt. De bomen, struiken en planten voorzien als voeding voor de mensen maar ook voor de vogels en andere dieren aanwezig.

In ruil daarvoor helpen deze dieren mee met het bestrijden van onbalans (denk aan mieren die helpen bij een teveel aan luizen op de planten en een buizerd en sperwer in het teveel aan (woel)muizen. We hebben hier nog heel veel over te leren maar dit een belangrijk uitgangspunt van ons biodiversiteitsplan.

Wat maakt deze projecten succesvol:

Het zijn allemaal simpele, lowtech haalbare circulaire projecten voor gemeenschappen, woonwijken, bedrijven. We leren van de geschiedenis.